HTML

Egy jobbik jövőért!

Elméletek, ideológiak, aktuális események kommentálása. Ütköztessük a véleményeket, és győzzön a Jobbik!

Friss topikok

  • Közöd?? (törölt): "Toleráljuk tizenéves lányok kényszerházasságát?" Hát ha valami jótestű tizenévest hozzám kénysze... (2009.11.25. 22:23) Az idegen az szép...
  • Közöd?? (törölt): Kun Béla a legnagyobb magyar, a szerencsétlen marha több mint 1000 esztendő harcai és egyébb blabl... (2009.11.25. 22:22) Ki a magyar?
  • Közöd?? (törölt): apa elgondolkozhatna miért is van az, hogy külhönban így is menni tudnak a dolgok, itthon meg csak... (2009.11.25. 22:19) Tanmese
  • Sváb: Köszi! Igyekszünk. (2009.10.02. 08:19) Bodonhely
  • Sváb: Nem. (2009.09.21. 09:17) Más faszával a csallánt...

Linkblog

Mi a gond a Fidesszel?

2009.07.29. 09:10 Sváb

Széles kapu, széles út – néhány gondolat a Fidesz elvhűségéről

 
Az egy zászló – egy tábor bomolni látszik. Kicsit merész állításnak tűnhet mindez annak fényében, hogy a Fidesz épp most nyerte meg az EP választásokat, méghozzá akkora arányban, hogy az egész Európában egyedülállónak számít. A repedések a monoliton azonban már látszanak, és noha most még hajszálvékonynak tűnnek a hajnali fényben. A kormányzás hidege-meleg megteszi majd a magáét, és darabjaira hullik a talmi módon csillogó tákolmány.
A Fidesz ugyanis folyamatosan, elvtelenül és gátlástalanul váltogatja az identitását, épp úgy mint más a köpönyegét. A kis, mindennapi hazugságok és lopások felett hunyjunk szemet nagyvonalúan, hiszen ki emlékszik már a bányákra, szőlőkre, Ezüsthajókra, miközben lenyúlják az MVM-et, a pécsi buszokat és völgyhidakat, szántóföldi alagutakat! De azért akadnak páran, akik emlékeznek. A nagyobb rossz nem teszi meg nem történté a kisebb bűnöket!
 
Tekintsük át nagyon röviden az elmúlt évtizedek ideológiai kalandozásait:
 
„A Fidesznek igenis van elvi kiindulópontja... a modern XX. század végi liberalizmus
– Orbán Viktor”
 
1988 – 1995 Fiatal Demokraták Szövetsége
Liberális-radikális éra, avagy a lelkes kezdetek.
 
Ebben az időszakban a Fidesz radikális és liberális értékrendet képviselt. Orbán Viktor emlékezetes beszéde Nagy Imre újratemetésén forradalmi lépésnek tűnő mozzanat volt. A minap nyilvánosságra hozott – bár korábban is sejthető – ügynöklisták fényében valószínűtlennek tűnik, hogy az MSZMP ne ismerte volna a jó előre a beszéd szövegét. A párt képviseltette magát a Kerekasztal tárgyalásokon (Orbán Viktor, Kövér László, Fodor Gábor). Ez a mindenféle legitimációt nélkülöző tárgyalássorozat, ami lerakta a magyarországi változások alapjait, nem tekinthető egy valódi, elvhűen radikális és liberális párt eszmerendszerével összeegyeztethetőnek.
 
„Ha a választásokon csak pártok indulhatnak - amit helytelenítenék -, akkor kényszerűségből talán létre fogunk hozni egy választási pártot, amit azonban a választások után sürgősen feloszlatunk." [...] "A hozzám legközelebb állók, Kövér László és Fodor Gábor velem együtt egyfajta szociálliberális meggyőződésűek. A Századvég című lapunknál ugyanakkor dolgoznak olyan reformkommunista szerkesztők is, mint Stumpf és Wéber Attila . Őket változatlanul barátaimnak tartom, de egyszersmind politikai ellenfeleimnek is
– Orbán Viktor, HVG, 1989. augusztus 26”
 


1995 – 2003
Fidesz – Magyar Polgári Párt
A Konzervatív fordulat, avagy az első köpönyegcsere.
 
1994 nagy zakót hozott a Fidesznek. Ekkor tudatosult többekben, hogy a liberális vonulat nem jelent megfelelő mozgósító erőt a kormányzás megragadásához, márpedig Orbán Viktornak ez kizárólagos célja volt már akkor is. A „konzervatív fordulat” volt az első, amikor a Fidesz hajója gyökeresen új irányba fordult. Ekkor többen távoztak a pártból, többek között Fodor Gábor. (aki aztán persze hamar megtalálta az alkatának leginkább megfelelő alakulatot, de ez már egy másik történet) A mondás szerint „aki fiatalon nem liberális annak nincs szíve, aki idős korában nem konzervatív, annak nincs esze” Való igaz, az emberek felnőnek, módosul a gondolkodásuk, világnézetük, de nem egyik napról a másikra! (most tekintsünk el Pál apostol példájától, mert nem valószínű, hogy Orbánékat a Szentlélek térített volna jobb belátásra. Ha földöntúli erőt keresünk az események mögött, maximum a Mammont találhatjuk ott.) Itt pedig egy fellülről vezérelt, komoly hatástanulmányokkal és politikai számításokkal megtámogatott világnézeti váltás következett be.
Az akció sikerült, a Fidesz (többek között az MDF-el szorosan együttműködve) kormányra került.
 
„...összességében az MDF egy olyan elkorhadt, régi világot képvisel, ami soha többé nem fog Magyarországra visszatérni. – Orbán Viktor, pécsi kongresszusa, 1992. május”
 
 
2003 – Fidesz – Magyar Polgári Szövetség
Egy a zászló, egy a tábor? – a populista fordulat
 
A 2002-es választási vereség után ismét gyökeres fordulatot vett a Fidesz erkölcsi-ideológiai világnézete. A hajó most a populizmus gátlástalan vizeire evezett. Jóléti ígéretek tömkelegével bombázták a szavazókat, polgári körök jöttek létre, amelyek szervezetten hajtottak végre civil kezdeményezésnek álcázott akciókat a párt érdekében. Ezzel párhuzamosan a pártvezetés minden hatalma Orbán Viktor kezében öszpontosult, azóta is ő hoz meg minden személyi döntést. Ezzel lezárult az a folyamat, ami az eredeti hattagú testület által irányított liberális pártból egy egyszemélyi vezetéssel kormányzott merev, személyi kultuszra épülő, létezésének egyetlen okaként a hatalom megszerzését definiáló tömörülés lett. A populista fordulat azonban nem jött be, a Fidesz ismét vereséget szenvedett. Hiába, no, az elvtársakat nehéz megverni hazai pályán! Pedig, Isten látja a lelküket, ők mindent megtettek, még Pozsgay Imrét és Szűrös Mátyást is bevették a soraikba, de hiába!
 
„…vannak-e garanciák arra nézve, hogy az egyházak nem avatkoznak be közvetlenül a politikai életbe, nem gyakorolnak közvetlen befolyást az államra? Ez a kérdés.
– Orbán Viktor Parlamenti jegyzőkönyv, 1991. július 4”


2010-ben, 8 év MSZP-SZDSZ regnálás után, amelynek kártékonyságához csak a Bach-korszak fogható ismét ők következnek majd. Ez nem a Fidesz érdeme, ez az MSZP bukása.
A múlt tükrében mit is várhatunk tőlük?
 
„Aki ma életkörülményeink gyors javulását ígéri, hazudik...  – Orbán Viktor 1993”
 
Húsz esztendő, ebből négy év kormányzás, három, egymástól lényegében különböző elvi-ideológiai meggyőződés és ugyanazok az emberek. Olyan emberek, akik rezzenéstelen arccal hirdették a liberális-szabadelvű gondolatokat, majd a konzervatív eszmékkel azonosultak, míg végül demagóg, populista ígéretek özönével árasztották el az országot. Az egyetlen, ami állandó a képletben, az a nyers, leplezetlen hatalomvágy.
 
„A hatalom célja a hatalom maga – George Orwell”
 
Várhatunk-e ezektől a levitézlett szerencselovagoktól tetterőt, akaratot, jóindulatú, de határozott cselekvést? Képesek-e azok, akik húsz éve a hatalomból és a hatalomért élnek, megmenteni az országot, megtenni azt, amit kell, még akkor is, ha fáj, akkor is, ha személyes érdekeiket sérti? Képesek-e azok, akik húsz éve síkos angolnaként csúsznak bele minden repedésbe, ami egy miliméterrel is közelebb viszi őket az uralkodáshoz, levetkőzni önmagukat, átlépni árnyékukat, és végre egyszer a magyar nemzet sorsára figyelni személyes gyarapodásuk helyett?
 
Szerintem nem, és erre azok a megtévesztett tömegek is rájönnek majd, akik most úgy várják Viktor királyt, mint zsidók a messiást! 2014-ben el fogja kergetni a népharag őket is, eltűnnek a történelem süllyesztőjében, mindörökre. Happy End?
 
De Magyarország kibírja-e addig?!
 
„Senki sem lépheti át a saját árnyékát. Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül, és zörögni kezd, mint a mákgubó ősszel, ha fújja a szél.
Orbán Viktor – 1993”
 
 
 

1 komment

Címkék: politika fidesz demokrácia koncepció múlt jelen

A bejegyzés trackback címe:

https://jobbikgyor.blog.hu/api/trackback/id/tr961275028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.08.01. 11:00:03

A posztot olvasva újra és újra eszembe jutott: végre a jobboldalnak, de különösen a radikálisoknak meg kéne tanulniuk objektívan, vagy leginkább annak látszóan írni...

Ez bizony egy nagyon átlátszó propaganda írás, amivel tele van a kuruc, és a barikád is.
Főleg, hogy sikerült végig a szocik, kedvenc orbánfóbiás vádjait elsütögetni.
A zOrbáncsakahatalmatakarja! (Mi ezzel a baj? Ez a lényege a politikának. Az üzletember meg pénzt akar, a sportoló dicsőséget, a művész hírnevet. )
Ez már csak azért sem jó mert szerintem a legnagyobb baj, hogy a Zorbán nem akarja a hatalmat. Jó neki az ellenzékiség is, az autópályapénzek kevesebb hányada. És az még hagyján, hogy a Zorbán nem akarja a hatalmat, de a fidesz is belesüppedt saját mocsarába.

A másik meg a zorbánköpönyegforgató! Főleg ezt megfejelni azzal, hogy 1995ben sokan kiléptek a pártból. A Fodor-félék jó is, hogy kiléptek. A Tompikáék is mehettek volna. Szerintem nem 95el volt a gond, hanem a 2006al.

Tehát ezzel nagyon is egyet értek: "A populista fordulat azonban nem jött be, a Fidesz ismét vereséget szenvedett. Hiába, no, az elvtársakat nehéz megverni hazai pályán!"
Az utolsó idézet pedig telitalálat.

Itt van egy másik elemzés, ami kifejezetten azt boncolgatja, miért felelős a fidesz a jobbik megerősödéséért: konzervativok.blogspot.com/2009/07/kik-es-mi-okozzak-jobbik-eloretoreset.html

Ezzel inkább egyet értek.
süti beállítások módosítása